Svetislav Basara - Babaserijal

Piše: Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Ispravno pretpostavivši da će najavljena deklaracija opstanka u jednom delu javnosti izazvati osnovane sumnje na štošta već viđeno i učinjeno, šef prezidencijalnog kanabeta Selaković je pohitao da srpski narod i senat uveri u njenu suštinsku bezazlenost i dobronamernost, pa je blagoizjavio da će glavni cilj deklaracije biti "očuvanje jezika i kulture", a na ontološkom planu - "srpskog nacionalnog bića".

"Ako nema jezika" - poentirao je dubokomisleni Selaković - "onda nema ni naroda", i to je na prvo slušanje zazvučalo sasvim logično, kao ono Marlijevo No woman, no cry, ali zastanimo malo, šta ćemo, recimo, sa latinskim jezikom koga i te kako ima, iako drevnih Latina odavno nema? S pravom ih nema, bezbeli će graknuti neki cinik, stari Rimljani su zaslužili da nestanu sa lica sveta jer nisu imali ono što Srbi imadu - stranku poput SNS-a koje bi nacionalni nestanak u korenu sasekla deklaracijom o opstanku Rimske nacije.

Selakovića je - možda čak istog dana - demantovao niko drugi do jedan od saučesniku u pisanju deklaracije, Mile Dodik, koji je u Banjaluci - uz ogradu da taj dokument "neće biti pretnja nikome, niti velikosrpski projekat" - otkrio da se deklaracija ipak neće baviti samo jezikom i kulturom, nego i radom na ujedinjenju Srbije i Republike Srpske, što je moju malenkost navelo na pomisao da je na nekom tajnom sastanku najumnijih srpskih glava, glavonja i glavešina skovan genijalni plan da se dignu ruke od Kosova, a da se zauzvrat izboksuje ujedinjenje RS i RS, jer "Srbi" - kako je to postavio Mile - imaju suvereno pravo da odlučuju kao narod o svojoj sudbini. I pročaja, naravno.

E sad, Milov projekat je u političkom smislu sasvim legitiman, pod uslovom da se u njegovoj realizaciji ne pribegne oružanoj sili, što mi se - imajući u vidu da na ovim prostorima bez oružanih sukoba ne može da prođe ni seoski vašar - učinilo preterano optimistično i (seljački) idealistično, a da sam u pravu uverio me je efendija Zukorlić, poslanik sa SNS-ove liste, koji je iako u uvijenoj formi, odmah jasno stavio do znanja da bi, ako RS ode iz Bosne, Sandžak - sledeći isti princip kao i RS - mogao da ode iz Srbije.

Nesporno je da Srbi imaju suvereno pravo da kao narod odlučuju o svojoj sudbini, ali znate šta - to pravo je slično "ljudskom pravu na rad" (o kome smo ovde već pisali), što će reći da ne deluje magijski i da nema silu prirodnog zakona kome se svako (osim, naravno, Srba) mora pokoriti. Naprotiv. Čini mi se da će najavljena deklaracija opstanka u okruženju izazvati slične efekte koje je vaktile izazvalo Miloševićevo "buđenje naroda", a da će i posledice biti slične, ako ne i gore. Ali, boli nas dupe! Uskoro stiže šest MIG-ova, a uskoro će i srpske žene rado ići u vojnike, pa ćemo se - ako ne znamo da radimo - ponovo tući, dok nas srpski jezik ne nadživi.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklamu ispod, unapred smo zahvalni: